Tehnologija
0

Google otvara konkurs za prvi komercijalni put na Mjesec

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Internet gigant Google je odlučio objaviti neobičan konkurs vrijedan 30 miliona dolara koji bi mogao značajno unaprijediti komercijalnu svemirsku industriju i omogućiti prvi privatni let na Mjesec, saopćeno je u petak iz ove kompanije.

Projekat je nazvan Moon 2.0, a nagradu Google Lunar X Prize dobit će privatna kompanija koja može dovesti robotiziranu letjelicu na Mjesec koja će poslati gigabajt fotografija i video snimaka na Zemlju.

Neobičan poduhvat Google je organizirao u saradnji sa X Prize Foundation, a kompanije širom svijeta imaju pravo učešća. X Prize Foundation je neprofitna organizacija iz Santa Monike koja je organizirala takmičenje za Ansari X Prize koje je rezultiralo prvim privatnim letom u svemir 2004. godine.

Pored Googlea i njegove nagrade Google Lunar X Prize, hotelski magnat Robert Bigelow nudi 50 miliona dolara prvom privatnom američkom timu koji će u orbitu poslati letjelicu sa ljudskom posadom do 2010. godine.

Utrka do Mjeseca svakako neće biti jednostavna ni jeftina, ali ko god ispuni zahtjeve Googleoovog konkursa do kraja 2012. godine dobit će 20 miliona dolara.

Pobjednička letjelica mora biti dovoljno snažna da preživi slijetanje na Mjesec, te mora biti opremljena video kamerom visoke rezolucije i statičnim kamerama. Također ova letjelica mora biti dovoljno "pametna" da istraži najmanje 400 m Mjesečeve površine i pošalje mnoštvo interesantnih fotografija i video snimaka koji će biti postavljeni na web stranici Googlea.

Učesnici moraju osigurati lansirno vozilo za sondu, bilo da ga sami izgrade ili unajme postojeću privatnu kompaniju koja proizvodi rakete.

Ukoliko ne bude pobjednika, novčana nagrada će se smanjiti na 15 miliona dolara do kraja 2014. godine, kada i istječe konkurs. Osigurano je i 5 miliona dolara za drugo mjesto, te 5 miliona dolara bonusa za timove koji prevaziđu osnovne zahtjeve.