Na 1. april
0

Google otkrio mapu skrivenog blaga Kapetana Kidda

Klix.ba
Kompanija Google postavila je izazov za milione korisnika da krenu u potragu za blagom koristeći novi piratski stil "treasure mode" (model blaga) na svojim mapama.

Objavljen je i video koji objašnjava kako je Street View podzemni tim otkrio kovčeg koji sadrži izgubljene mape koje su pripadale piratu Williamu Kapetanu Kiddu tokom ekspedicije u Indijskom okeanu. U njemu se nalazi i vizuelno objašnjenje kako razotkriti skrivene simbole za blago u mapama digitaliziranim pomoću 3D nanoskenera.

"Za mapu se govorilo da sadrži ključ Kapetanovog skrivenog blaga koje je davno izgubljeno. Mapa sadrži kodirane simbole i kodove te je nije moguće u potpunosti dešifrirati. Predstavljamo vam model blaga na Google Maps i pozivamo cijeli svijet da se udruži u traženju tragova", izjavio je marketing menadžer Mike Pegg.

Model blaga nalazi se u gornjem desnom uglu prozora Google Mapsa u okviru kojeg se nalazi Street View funkcija u modelu teleskopa, sa fotografijama ulica širom svijeta.

Google tvrdi kako skriveni simboli mogu biti razotkriveni uz pomoć sunčeve svjetlosti na kompjuterskom ekranu, spajanjem mapa na telefonu i tabletu kao puzzle ili čak zagrijavanjem laptopa na štednjaku.