Tehnologija
21

Google obećava revoluciju: Od 2017. se u potpunosti okreću obnovljivoj energiji

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Tehnološki gigant Google u prošloj godini potrošio je energije kao cijeli San Francisco. Danas su najavili revolucionarni zaokret kao obnovljivim izvorima energije.

Kao društveno odgovorna kompanija Google je obećao da će već od 2017. godine sve svoje data centre širom svijeta početi napajati obnovljivom energijom poput one iz vjetroelektrana i solarnih panela. Trenutno se, kao i gotovo sve druge firme, napajaju strujom iz elektroenergetskih kompanija koje energetsku mrežu opskrbljuju iz brojnih izvora - hidroelektrana, prirodnog plina, uglja i energije vjetra.

Zanimljivo je da je Google proteklih deset godina bez mnogo pompe sklopio dogovore sa brojnim velikim proizvođačima obnovljive energije koji je dobijaju iz vjetroturbina i solarnih ćelija. Uz te garancije firme su uspijevale dobiti kredite od banaka za izgradnju novih turbina.

"Mi smo najveći korporativni kupac izvora obnovljive energije na svijetu", kazao je viši potpredsjednik Googleove tehničke infrastrukture Joe Kava. "To je dobro za ekonomiju, za biznis i naše dioničare".

Za razliku od energije na bazi uglja, Kava kaže da cijene obnovljive energije ne osciliraju, što će Googleu omogućiti bolje planiranje budućih projekata. Osim toga, što više obnovljivih izvora energije bude kupljeno, ona će biti jeftinija. U nekim dijelovima svijeta, poput Čilea, ovi izvori su ponekad jeftiniji od fosilnih goriva.

Googleov veliki data centar u Pryoru u Oklahomi trebao bi se snabdijevati iz velikih vjetroelektrana u Mincu.

Oko 25 posto potrošnje električne energije SAD-a otpada na kompanije, a one poput Googlea čine dva posto te brojke. Googleova globalna mreža sastoji se od 13 velikih data centara, a imaju osam različitih vrsta biznisa, uključujući internet pretraživače, YouTube i Gmail, od čega svaki ima više od milijardu korisnika.

Prošle godine su potrošili 5,7 teravatsati električne energije te njihov danas najavljeni potez predstavlja zaista krupnu stvar, posebno jer se očekuje da će time izvršiti pritisak na slične kompanije da ih slijede, piše New York Times.

Vezani članci