Tehnologija
132

Google naočale će pomoći djeci s autizmom da prepoznaju emocije

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Istraživači su razvili posebnu tehnologiju zasnovanu na Google naočalama koje mogu pomoći djeci rođenoj s autizmom da prepoznaju emocije kod drugih ljudi.

Projekat "naočale za autizam" je zasnovan na Googleovom softveru koji će autističnoj djeci omogućiti interakciju sa drugim ljudima tako što će djeca uz pomoć naočala moći prepoznati emocije kod ljudi.

Prema podacima ovog projekta, više od milion djece mlađe od deset godina u SAD-u ima autizam. Djeca s autizmom često ne mogu prepoznati osnovne emocije na licu ali uz novi uređaj to će biti manji problem.

Uređaj je opremljen videokamerom koja snima izraze lica te ih upoređuje s ogromnom bazom fotografija lica. Program zatim šalje tekstualne poruke koje se pojavljuju ispred djetetovog oka te ih obavještava da li je osoba sa kojom komuniciraju sretna, tužna, ljuta i slično.

Osim toga, roditelji će moći pratiti koliko njihovo dijete gleda direktno u njih dok razgovaraju. Podaci koji su pohranjeni na Google naočalama moći će se prebaciti i na android aplikaciju, pa će se svi snimljeni podaci moći dodatno analizirati.