Kršenje ljudskih prava
0

Google namjerava napustiti kinesko tržište

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Google će prestati cenzurisati rezultate pretraga u Kini i možda će se čak i povući iz zemlje nakon što je saznao da su hackeri otkrili e-mail naloge boraca za ljudska prava u toj zemlji.

Do promjena u stavu najvećeg internet pretraživača došlo je u utorak, iako je Google prethodno ponavljao da će se povinovati kineskim zakonima tako što će neka osjetljiva politička i društvena pitanja blokirati u pretragama. Ipak, nova dešavanja razbijesnila su borce za slobodu govora i neke dioničare koji smatraju da Google i Kina krše "ne budi zao" moto kompanije.

Kritike su poljuljale i suosnivača Googlea Sergeya Brina, koji je otvoreno svoje neslaganje sa prisustvom kompanije u Kini, piše Associated Press.

Prelomna tačka desila se nakon nedavnog hackerskog napada u Kini čiji je cilj bio upad u računare najmanje 20 velikih američkih kompanija i pribavljanje ličnih informacija o desetini aktivista za ljudska prava.

Generalni sekretar SAD-a, Hillari Clinton smatra da Googleove optužnice podižu zabrinutost i otvaraju pitanja. Clintonova je rekla da će zatražiti objašnjenje od kineske vlade o navedenom slučaju.

Zvaničnici Googlea planiraju razgovor za kineskim vlastima da vide postoji li način da pretraga ne bude cenzurisana. Ako dogovor ne bude postignut, Google je spreman da napusti Kinu.