Tehnologija
0

Google: Microsoftova kupovina Yahooa bi mogla naškoditi Internetu

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Vodeći svjetski internet pretraživač Google u ponedjeljak je izjavio kako je zabrinut za slobodan protok informacija na Internetu, ukoliko Microsoft uspije akvizirati Yahoo.

Najpoznatija svjetska softverska kompanija Microsoft ponudila je 44,6 milijardi dolara za kupovinu američke kompanije Yahoo, ali upravni odbor kompanije odbio je ovu ponudu, jer je bila preniska.

"Zabrinjava nas bilokakva vrsta dogovora između Yahooa i Microsofta. Možemo se samo nadati da sve što budu radili bude u skladu sa postojećom otvorenošću Interneta, ali sumnjam da će tako biti", objasnio je izvršni direktor kompanije Google, Eric Schmidt.

Schmidt je također spomenuo "prethodne incidente sa Microsoftom, koji su svima izazvali mnogo problema", ali nije htio detaljisati.

"Zabrinuti smo da će Microsoft poduzeti korake koji bi bili loši za Internet", dodao je izvršni direktor Googlea, a prenio Reuters.

Izvršni direktor Microsofta Steve Ballmer je, početkom marta, objavio kako će njegova kompanija učiniti sve da obezbijedi značajan udio na tržištu online oglašavanja i web pretraživanja , kako bi direktno konkurisali Googleu.

U anketi, koju je Reuters sproveo među finansijskim analitičarima, velika većina njih vjeruje da će Microsoft na kraju ipak uspjeti akvizirati Yahoo, ali mnogi od njih smatraju da to i nije najbolji način korištenja njegovih obilnih novčanih rezervi.