Tehnologija
0

Google kupio FeedBurner

Sarajevo-x.com
Vodeći svjetski internet pretraživač Google u petak je kupio još jednu internet kompaniju. Ovoga puta se radi o FeedBurneru, poznatom servisu za distribuciju RSS sadržaja i oglašavanje na RSS kanalima.

Google očekuje da će FeedBurnerova tehnologija proširiti njegovu oglašivačku mrežu i izdavačke usluge. Nikakvi uslovi već potpisanog ugovora između dvije kompanije nisu otkriveni javnosti.

FeedBurner će nastaviti nuditi usluge korisnicima kao i do sada, tako da dosadašnji korisnici neće imati nikakvih problema pri radu FeedBurnera. Novi korisnici će se također moći kao i do sada prijaviti na FeedBurner. A u međuvremenu, Google će raditi na integraciji FeedBurnerove tehnologije sa svojim proizvodima.

Količina web sadržaja i oglašavanja kroz RSS kanale se znatno povećala proteklih godina i Google smatra da će akvizicijom FeedBurnera moći kapitalizirati ovaj rast i povećati oglašivački doseg.

FeedBurner, koji ima više od 400.000 registriranih korisnika pridružiti će se Googleovom AdSense programu za izdavače, najviše među blogovima, gdje je FeedBurner popularniji od Googlea.

Kompanija FeedBurner je osnovana 2003. godine u Chicagu i danas zapošljava 30 ljudi.