Korisnici ne mogu odbiti promjene
0

Google kritikovan zbog narušavanja privatnosti

SRNA
Odluka kompanije da poveže lične podatke korisnika YouTubea, Gmaila, pretraživača interneta, društvene mreže Google+ i još nekoliko desetina servisa naišla je na oštre kritike.

Najavljenim promjenama podešavanja privatnosti, podaci će biti podijeljeni među svim ovim platformama, a korisnici nemaju mogućnost da odbiju ove promjene.

Google opravdava ovu odluku željom za preciznijim rezultatima pretrage. Kritičari smatraju da je ovo dio obračuna Googlea sa suparničkom mrežom Facebook, prenio je BBC.

Najavljene promjene stupaju na snagu 1. marta.

"Pokrećemo novu politiku o privatnosti, koja pokriva većinu naših proizvoda i transparentnije objašnjava koje informacije sakupljamo i kako ih koristimo", izjavila je Alma Whitten, direktor za privatnost u Googleu.

Ranije ovog mjeseca, Google je tješnje povezao servis Google+ sa pretraživanjem interneta, a Twitter je saopštio da će to imati negativan utjecaj na njegovo rangiranje u pretraživanju svjetske mreže. 

Kritičari smatraju da je najveći problem u tome što korisnici nemaju mogućnost da odbiju primjenu novih pravila o privatnosti. 
Nova Googleova politika o privatnosti spojit će više od 60 različitih pravilnika u jedan, što je opasno, ocijenila je organizacija za zaštitu prava korisnika Open Rights Group.