Najavili nove aplikacije
1

Google+ ima 250 miliona korisnika

Klix.ba
Kompanija Google tvrdi da njihova društvena mreža Google+ ima više od 250 miliona registrovanih korisnika. Pored toga, Google je najavio i nove aplikacije ovog servisa za tablete.

Vic Gundotra, viši potpredsjednik Googlea, je aplikacije najavio zajedno sa novim tabletom Nexus 7 i najnovijom verzijom Androida 4.1 Jelly Bean.

Aplikacije za tablete će imati mnoge karakteristike posebno optimizirane za mobilne uređaje sa većim ekranima. Tekst će biti jasniji na HD ekranima novog iPada i Nexusa 7, a aplikacije za tablete imaju jasnije, bolje i organizovanije funkcije. Tablet aplikacije za Android su već spremne, a aplikacije za iPad bi se trebale pojaviti uskoro.

Gundotra je rekao da je Google+ od seprembra prošle godine privukao više od 250 miliona korisnika. Međutim, nejasno je koliko od tih korisnika je aktivno. Jedno od istraživanja urađenih ranije ove godine je pokazalo da prosječan korisnik mreže Google+ na stranici mjesečno provede samo tri minute, dok prosječni korisnik Facebooka na stranici provodi od šest do sedam sati mjesečno.

Kompanija je najavila i Google+ Events, online alatku za organizovanje događaja, koja za cilj ima da pozivnice napravi intimnijim.

"Ljudski je željeti nešto proslaviti. Tako se povezujemo sa drugima, iskazujemo poštovanje prijateljima i porodici. Planiramo izlete, zabave, vjenčanja. Čuvamo te trenutke cijeli život. Današnje online alatke za organizovanje događaja vas samo pitaju da li idete ili ne. U stvarnom životu mi planiramo, zabavljamo se i ostajemo u kontaktu. Softver ovakve trenutke mora učiniti zanimljivijim i to je upravo naš cilj sa Google+ Events", kazao je Gundotra.

Google+ Events korisnicima dozvoljava slanje prelijepih pozivnica za sve životne prilike. Korisnici će također za vrijeme događaja moći dijeliti svoje fotografije u realnom vremenu, zahvaljujući opciji Party Mode.

"Kada na svom mobilnom uređaju uključite Party Mode, sve fotografije koje napravite će istog trenutka biti objavljene na vašem profilu", rekao je Gundotra.