Internet
0

Google i u decembru vodeći web pretraživač

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Google je i u decembru 2009. dominirao web tržištem, s 87,8 milijardi pretraga objavljenih u svijetu, što predstavlja tržišni udio od 66,8 posto i godišnji rast od 58 posto, saopćio je Institut za marketinška istraživanja ComScore.

U izvještaju ComScorea, kojim su obuhvaćeni klasični pretraživači i sve duge online usluge koje imaju opciju pretraživanja, kao što su web portali ili sajtovi za elektronsku trgovinu, navedeno je da drugo mjesto ponovo zauzima Yahoo, s 9,4 milijarde pretraga, što je rast od 13 posto.

Na trećem mjestu je kineski Baidu, sa zabilježenih 8,5 milijardi pretraga i rastom od sedam posto, prenijeli su francuski elektronski mediji.

Microsoft se i u decembru našao na četvrtoj poziciji sa 4,1 milijardom pretraga na svojim pretraživačima i godišnjim rastom ne manjim od 70 posto.

Veliki godišnji rast, od 91 posto, ostvario je i ruski pretraživač Jandex koji sada bilježi 1,9 milijardi pretraga premašivši Facebook, Ask ili Alibabu.

ComScore je objavio i da su zemlje s najrazvijenijim web pretraživanjem SAD, s 22,7 milijardi pretraga obavljenih u decembru, Kina s 13,2 milijarde pretraga i Japan s 9,1 milijardu pretraga.