Osnovan 1998. godine
0

Google danas slavi 13. rođendan

Sarajevo-x.com
Popularni internetski pretraživač Google danas slavi 13. rođendan. Povodom toga je osmišljen logo na kojem se vidi kako slova koja čine ime pretraživača nose rođendanske kape, te su poredana oko torte. Tu se nalazi i nekoliko balona, kao i poklona.

Kompaniju Google su u septembru 1998. godine osnovali Larry Page i Sergey Brin uz pomoć četiri kompjutera i 100.000 dolara koje je osigurao investitor u nadi da će pretraživač promijeniti svijet.

Domena Google.com je registrovana 15. septembra, a zvanično se rođendan proslavlja 27. septembra. Na sceni Google se prvi put pojavio pod imenom BackRub.

Trinaest godina nakon početka rada, kompanija Google je suočena sa sve oštrijim zakonima i sve većom konkurencijom koju čini društvena mreža Facebook. Kompanija Google Inc. je postala dominantna sila na internetu.

"Google je u poziciji da određuje ko će uspjeti na internetu, a ko ne", rekao je republikanski senator Mike Lee.

Kompanija je u nekoliko navrata bila optužena da sputava rivale koji se bave istim poslom tako što u procesu rangiranja svoje proizvode stavlja na prvom mjesto.

Google je najčešće korišteni pretraživač na internetu. Svakoga dana se koristi nekoliko stotina miliona puta, na više od 100 jezika.