Tehnologija
0

Google će biti najposjećenija web stranica u 2007. godini

Sarajevo-x.com
Internet pretraživač Google, koji je prkosio gravitaciji ove godine, na sigurnom je putu da postane najposjećenija web stranica u 2007. godini.

Samo za prvi kvartal 2006. godine Google je ostvario zaradu od 7,2 milijarde dolara. Ovaj internet gigant je u oktobru akvizirao veoma uspješan online video servis YouTube za 1,7 milijardi dolara.

Agencije za istraživanje tržišta ComScore i Nielsen/NetRatings planiraju iduće godine uzeti u obzir YouTube prilikom utvrđivanja tržišne pozicije Googlea.

"Uspjeh YouTubea će Googleu osigurati prvo mjesto na listi najposjećenijih stranica u SAD-u i širom svijeta.", izjavio je Danny Sullivan, urednik bloga Search Engine Land.

"Čak i bez YouTubea, Google je u novembru preoteo svom glavnom konkurentu Yahoou titulu druge najposjećenije web stranice na svijetu.", saopštili su iz ComScorea.

Najposjećenija web stranica u svijetu za 2006. godinu je Microsoft, a za područje SAD-a tu titulu je dobio Yahoo sa 130 miliona posjetilaca. Na drugom mjestu američke liste nalazi se Google sa 108 miliona posjetilaca.

Yahoo je najposjećenija web stranica u SAD-u već više od deset godina, ali je u prvom kvartalu 2006. godine sa zarađenih 4,5 milijardi dolara ostvarila znatno nižu zaradu u odnosu na svog rivala Google.

"Kritičari Googleu zamjeraju pretjeran fokus na pretragu, ali sudeći prema tržišnim istraživanjima pretraga je postala najmoćniji alat.", dalje je izjavio Sullivan.

Samo deset procenata prometa kojeg Yahoo ostvaruje dolazi od pretraga, dok kod Googlea pretraživanje čini 87procenata prometa.

Početkom ove godine, analitičar Citygroupa Mark Mahaney je predvidio da će Google, i bez You Tubea, nadmašiti Yahoo i Microsoft : "To je čista matematika. Internet populacija svake godine raste za deset procenata, a broj Googleovih korisnika za devet do petnaest procenata. Taj podatak uporedite sa stopom rasta korisnika od šest do dvanaest procenata kod Yahoou, te četiri do sedam procenata za Microsoft."