Tehnologija
2

Google 29. oktobra predstavlja nove uređaje i Android 4.2

Klix.ba
Kompanija Google namjerava predstaviti nekoliko novih uređaja i poboljšani softver na konferenciji za medije koja će se održati 29. oktobra.

Google je već distribuirao video koji sadrži detalje i potvrđuje spekulacije o onome što će biti predstavljeno na nadolazećem događaju.

Video navodno govori o 32 GB verziji tablet kompjutera Nexus 7, kao i modelu koji podržava 3G mrežu. Google navodno planira i saradnju sa Samsungom kako bi se na tržište plasirao 10-inčni tablet pod nazivom Nexus 10, koji će imati operativni sistem Android 4.2 (Key Lime Pie), kao i smartphone Nexus koji će proizvesti kompanija LG.

Novi operativni sistem Android 4.2 će imati opciju panoramske kamere i različite mogućnosti dijeljenja sadržaja. Različiti korisnici će moći prilagoditi uređaj svojim potrebama, baš kao što je to slučaj sa OS Windows.

Početkom ove sedmice ja Google poslao pozivnice za događaj koji će se održati u New Yorku.

Ove vijesti su stigle u vrijeme kada se kompanija Microsoft priprema da predstavi svoj Windows Phone 8. To će se također dogoditi 29. oktobra. Kompanija Apple 23. oktobra planira predstaviti svoj 7,86-inčni iPad.

Googleov novi Samsung tablet nosi kodno ime Manta. Uređaj će imati rezoluciju 2560x1600 piksela.

4,7-inčni smartphone Nexus, koji će proizvesti kompanija LG, imat će 1,5 GHz quad-core Qualcom APQ8064 Snapdragon procesor i ekran rezolucije 1280x768 piksela, 2 GB RAM-a i 16 GB memorije.