Izvinjenje giganta
0

Gmail pao pogrešnom procjenom servera

Sarajevo-x.com
Nakon što je u utorak navečer došlo do dvosatnog pada Googleovog servisa Gmail, te veliki dio od oko 150 miliona korisnika nije mogao pristupiti svojoj elektronskoj pošti, u srijedu je ova kompanija objasnila šta se dogodilo.

Google se izvinio svojim korisnicima, te objasnio da su probleme uzrokovale "pogrešne procjene" inžinjera o kapacitetu servera. U toku je interna istraga koja bi trebala pokazati kako se sve dogodilo, da se slučaj kao što je taj ne bi ponovio, saznaje BBC.

Greška u radu nastala je pri "rutinskim nadogradnjama" servera, saopštili su.

"Znamo koliko se ljudi oslanja na Gmail u privatnoj i poslovnoj komunikaciji, a veoma ozbiljno shvatamo pojavu problema u ovom servisu. Stoga se želim izviniti svima vama", napisao je Ben Treynor iz kompanije Google na svom blogu.

Objasnio je da je do problema u radu došlo kad su kompjuterski inžinjeri isključili nekoliko servera da bi izvršili rutinsku nadogradnju.

"Samo po sebi to nije problem, radimo to stalno, a promet se šalje na druge lokacije kad je jedan od servera offline", objašnjava Treynor i priznaje da je došlo do "blagog podcjenjivanja" kapaciteta ostalih dijelova sistema, što je dovelo do opterećenja webmaila.

Posljednji veliki tehnički problem Google je iskusio u maju ove godine, kad su prestali funkcionisati Google, Gmail i Google News.

Vezani članci