Tehnologija
0

Gates promovira informatizaciju u Kolumbiji

Sarajevo-x.com
Bill Gates i Alvaro Uribe; Foto: AP
Bill Gates i Alvaro Uribe; Foto: AP
U svom prvom putovanju u Kolumbiju, Bill Gates je istakao kako Microsoft Corp. pomaže uspostavljanju kompjuterskih centara za učenje u mjestima gdje ima mnogo demobilisanih paravojnih snaga u potrazi za poslom. Ipak, Microsoft nije tu samo iz humanitarnih razloga.

Rekao je i da zbog niskog prodiranja interneta u Latinsku Ameriku, glavni cilj kompanije jeste da promovira kompjuterske centre koji se nalaze u bibliotekama. Microsoft je donirao milion dolara tokom tri godine kako bi osnovali devet centara za obučavanje u nekim od najkonfliktnijih područja Kolumbije.

Nakon susreta sa karipskim političarima, ministrima, profesorima i poslovnim ljudima, Gates je održao zajedničku press konferenciju sa predsjednikom Alvarom Uribeom.

Kolumbijska vlada je sa Microsoftom potpisala dva sporazuma prema kojim se predsjednik Uribe i Kolumbija obavezuju prema Microsoftu i korištenju njihovih proizvoda.

Ovaj sporazum je bitan za Microsoft, jer zemlje tog regiona promoviraju besplatni operativni sistem, Linux. Neke od tih država su Cuba i Venezuela, koje se pokušavaju osloboditi ovisnosti o Microsoft, tako što se na računare u vladinim institucijama instalira Linux.