Uz pomoć laserskih detektora
0

VIDEO / Futuristički robotski brod će pratiti neprijateljske podmornice

Klix.ba
Američki robotski brod, koji nalikuje na svemirski brod iz filma Star Wars, bi mogao za nekoliko godina loviti neprijateljske podmornice.

Nenaoružani brod nazvan Anti-Submarine Warfare Continuous Trail Unmanned Vessel (ACTUV) imat će zadatak da prati neprijateljske podmornice koristeći se laserskim detektorima, radarom i sonarom. Takav vid nadzora bi mogao zaštititi američke nosače aviona i druge velike ratne brodove od podvodnih prijetnji. To je još jedan način na koji roboti mogu pomagati ljudima na budućim bojištima.

Dizajn ACTUV-a je takav da se prilikom kretanja velikom brzinom čini da leti iznad okeanske površine. Čovjek može upravljati robotom iz luke, ali ACTUV ima i robotske mozgove koji mogu preuzeti kontrolu dok brod traži i prati podmornice.

Brod u vodi može provesti 60 do 90 dana bez potrebe za ljudskom intervencijom ili servisom. Lako odolijeva snažnim vjetrovima i valovima.

Američka agencija DARPA je dala 58 miliona korporaciji SAIC u augustu 2012. godine za konstrukciju i testiranje ACTUV-a. DARPA želi da testovi počnu sredinom 2015. godine.

NASA i Univerzitet Carnegie Mellon pomažu u kreiranju softvera. SAIC-u će u dizajniranju, konstrukciji i pogonu pomoći kompanije Oregon Iron Works i Christensen Shipyards.

Takav lovac podmornica predstavlja jednog od neumornih robota koji će raditi za mornaricu u bliskoj budućnosti. Mornarica je ranije eksperimentisala u vezi sa načinima lansiranja letjelica sa podmornica te je ispaljivala projektile sa robotskih čamaca.

Američki ratni brodovi su spremni da nose bespilotne helikoptere i ratne avione. Nedavno je testiran helikopter MQ-8 FIre Scout namijenjen praćenju krijumčara i pirata iz zraka. Testiran je i robotski avion X-47 veličine borbenog aviona. Letio je krajem prošle godine.

Eksperti odbrane su zamislili i veliku podmornicu koja će nositi manje robote koji mogu ploviti, plivati ili letjeti.