"Do Not Track" alati
0

Firefox i Google Chrome štite privatnost korisnika

Sarajevo-x.com
Firefox i Google će u svoje internet browsere ugraditi alatke koje će spriječiti oglašivače da prikupljaju informacije o korisnicima, javlja Associated Press.

Alex Fowler iz Mozille rekao je da će "Do Not Track" alatka biti prvi u nizu koraka zaštite korisničke privatnosti. On nije rekao kada će alatka biti dostupna.

Korisnici Chromea već sada mogu skinuti i instalirati alatke koje blokiraju reklame, ali samo sa onih mreža koje već dozvoljavaju blokiranje personalizovane, ciljane reklame. Prema navodima iz kompanije Google, tu spada 15 vodećih oglašivačkih mreža kao što su AOL Inc, Yahoo Inc. i Google.

I nova verzija Internet Explorera, koja se trenutno razvija, uključit će sličnu opciju, s tim da će korisnici sami morati napraviti listu web-stranica koje žele blokirati.

S druge strane, Google i Mozilla razvijaju alatke koje će raditi bez učešća korisnika. Naime, kada odlučite uključiti tu opciju, blokiranje je automatsko.

Microsoft, Google i Mozilla obećali su povećanje stepena privatnosti nakon što se američka vlada žalila da online oglašivači mogu skupiti previše podataka o korisnicima u potrazi za ciljanim reklamama.

Prošlog je mjeseca Federalna trgovinska komisija preporučila stvaranje "Do Not Track" alatke, koja korisnike poziva da oglašivače spriječe u prikupljanju informacija o njima, uključujući stranice koje posjećuju, linkove na koje klikaju, njihove internet pretrage i online narudžbe.