Noviteti
0

FFL - najtanji zvučnik na svijetu

Sarajevo-x.com
Inžinjeri centra za tehnologiju Warwick u Velikoj Britaniji napravili su najtanji zvučnik na svijetu koji više izgleda kao list papira nego kao zadnji domet tehnologije, piše u četvrtak naučni portal Science Daily.

Novi zvučnik iz 'Warwick Audio Technologies', čija debljina iznosi samo 0.25 milimetara može se objesiti na zid poput slike, izrazito je lagan i fleksibilan.

Ovi zvučnici, službenog imena 'Flat, Flexible Loudspeaker'(FFL) su idealni za aerodromske terminale, autobusne stanice, trgovačke centre i ostala mjesta koja trebaju jak razglas. Ne zauzimaju mnogo prostora te će kao ogromne slike visiti na zidovima aerodroma i ostalim mjestima gdje su neophodni.

Isto tako, moći ćete ih koristiti u kući i automobilu.

'Mislimo da su ovi zvučnici stvarno veliko otkriće. Zbog njihove fleksibilnosti i debljine, više nećete morate tražiti prostor za zvučnike, oni će jednostavno biti stopljeni s interijerom', izjavio je Steve Couchman, direktor britanske kompanije 'Warwick Audio Technologies'.

Najbitnije je to da veličina FFL zvučnika ne utiče na njihovu kvalitetu i jačinu zvuka, čak suprotno, zbog njegove savitljivosti zvuk će se rasprostirati ravnomjerno po cijeloj prostoriji.

FFL su prvi kontruisali inžinjeri Duncan Billson i David Hutchins eksperimentirajući sa par listova folije i papira otpornog na visoke temperature (papir za pečenje).

Kompanija 'Warwick Audio Technologies' trenutno pregovara sa nekoliko vodećih svjetskih proizvođača zvučnika, te zajednički traže rješenje za lansiranje prvog komercijalnog FFL zvučnika.