Tehnologija
0

FBI pokušava "provaliti" u još jedan iPhone osmunjičenog teroriste

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
FBI pokušava pronaći legalne i tehničke opcije da pristupi informacijama u zaključanom iPhoneu Dahira Adana, teroriste koji se sumnjiči da je nožem povrijedio 10 osoba na tržnici u Minnesoti.

Informaciju je objavio portal Wired citirajući specijalnog agenta Richa Thortona tokom konferencije za novinare.

Ovaj slučaj (FBI, osumnjičeni terorista i iPhone) podsjetio je na kontroverzni slučaj San Bernardino kada je FBI tražio od suda da naredi Appleu da kreira alternativnu verziju iPhoneovog operativnog sistema koji bi dozvolio unošenje neograničenog broja šifriranih kodova kako bi se otključao iPhone koji je bio u vlasništvu Rozwana Farooka, osmunjičenog za teroristički napad u San Bernardinu.

Apple se borio protiv toga na sudu kazavši da bi alternativna verzija iOS-a ugrozila privatnosti i sigurnost svih korisnika iPhonea. FBI je odustao od slučaja i u martu je objavio kako je uspio ući u telefon jer im je pomogla treća osoba.

FBI je tada kazao kako Apple ometa istragu, a tehnološka firma je uzvratila kazavši kako bi "stražnja vrata" u uređaju kompromitovala sigurnost svih uređaja i korisnika.

Nije poznato da li će i slučaj sa Adanovim iPhoneom završiti na sudu ili će tražiti pomoć treće strane kao što je to bio slučaj ranije.