PC World
0

Facebook se mora zaštititi od Googlea i to odmah

Sarajevo-x.com
Nakon što je sredinom ove sedmice Google predstavio svoju društvenu mrežu Buzz, jasno je dao do znanja da njome želi narušiti monopol Facebooka i Twittera. Najpopularnija mreža za društveno uvezivanje sada će se morati izboriti da se sveopšta dominacija Googlea na internetu ne proširi i na oblast u kojoj Facebook ima apsolutnu premoć.

Da bi se zaštitio od Googlea, Facebook ne smije dozvoliti da se na bilo koji način pojavi kao dio nekog Googleovog produkta, piše David Coursey u magazinu PC World.

Ako se Google Buzz ikad poveže sa FB-om, to će značiti početak kraja današnje društvene mreže broj 1.

Posljednja stvar koja korisnicima Facebooka treba je novi sajt za uvezivanje s prijateljima. Mnogi na FB pored prijatelja imaju i važne poslovne kontakte, tako da im ta web stranica igra bitnu ulogu u svakodnevnom životu.

Svi se sad boje da bi se korisnici sad mogli podijeliti na one sa FB-a i one sa Buzza. Svako želi da svoje prijatelje ima na jednom mjestu i da se ne mora logirati na neki novi sajt kako bi ostao u kontaktu s njima.

Google će, kaže Coursey, jednog dana zažaliti što se upetljao u cijeli ovaj posao sa društvenim mrežama. On je dominantan u svojim oblastima i tako bi trebalo da ostane.

Google je, piše PC World, jednostavno zakasnio, a pored toga iza sebe ima historiju neuspješnih mreža poput Orkuta.

Da bi Buzz uspio, mora imati sadržaj Facebooka. Ako mu njegovo preuzimanje Facebook ne dozvoli, tada će se zaštititi i obezbijediti sebi budućnost. Upravo zbog toga FB mora odmah djelovati i ne dozvoliti ikada da Buzz preuzima njegove podatke.

Zasad nema zahtjeva da se korisnici Buzza konektuju na FB. Ipak, to će se desiti ako Facebook ne poduzme potrebne korake.