Ugrožena privatnost?
0

Facebook se izvinio zbog sistema za prepoznavnje lica

Sarajevo-x.com
Iz društvene mreže Facebook izvinili su se korisnicima zbog načina na koji je pokrenula novi servis koji prepoznaje lica korisnika.

Iz Facebooka su kazali da su trebali uraditi više da obavijeste korisnike o pokretanju tog servisa.

Njihov "Tag Suggestion" (preporuka za označavanje) skenira fotografiju i automatski označava ko se nalazi na njoj.

Iako korisnici imaju opciju da isključe ovu uslugu, neki od njih su se žalili da nisu upitani da li uopšte žele da im ona bude aktivirana.

Iz Facebooka su kazali da je servis namijenjen da ubrza proces dodijeljivanja imena prijateljima koji se nalaze na fotografiji, poznat kao "tagging".

Ovaj servis predstavljen je u decembru u SAD-u, ali je tek nedavno pokrenut globalno.

Graham Cluley, stariji konsultant za sigurnost u firmi Sophos, kazao je da su korisnici nezadovoljni zbog načina na koji je ova funkcija pokrenuta, a ne zbog usluge koju ona pruža.

"Mnoge osobe se ne osjećaju ugodno zbog stranica kao što je Facebook, koji informaciju o tome kako oni izgledaju koriste tu informaciju bez njihove dozvole", izjavio je Cluley.

"Kako vaši prijatelji budu postavljali fotografije u svoje albume, Facebook će pokušati odrediti da li iko na njima liči na vas. U slučaju da pronađe nekoga za koga vjeruje da ste vi, ponudit će vašem prijatelju opciju da vas označi na fotografiji", objasnio je Cluley i dodao: "Označavanje obavljaju vaši prijatelji, a ne Facebook".

Braneći ovu opciju, glasnogovornik Facebooka kazao je BBC-ju da je bilo "nesporazuma" šta ovaj sistem radi i izvinio se što nisu tačno izvijestili korisnike o njemu.

"Preporuke za označavanje ponuđene su kada korisnici dodaju nove fotografije na sajt", saopćeno je iz Facebooka i još se navodi da "ako iz nekog razloga neko ne želi da njegovo ime bude predlagano za označavanje na fotografijama, on to može isključiti u svojim opcijama privatnosti".