Psiholozi tvrde
0

Facebook povećava IQ, a Twitter zaglupljuje

Sarajevo-x.com
Provođenje vremena na Facebooku može poboljšati inteligenciju korisnika, koja je važna za uspjeh u životu, tvrde psiholozi, koji dodaju i da korištenje Twittera ima totalno suprotan efekt.

Igranje videoigrica i rješavanje križaljki može imati isti efekt kao i korištenje Facebooka, kaže dr. Tracy Alloway.

Ipak, dopisivanje na Twitteru ili gledanje klipova na YouTubeu prije će oslabiti radnu memoriju, koja je zaslužna za sposobnost pamćenja informacija i njihovog korištenja.

Dr. Alloway s Univerziteta Stirling u Škotskoj veći dio svoje karijere je posvetila upravo proučavanju radne memorije, za koju vjeruje da je mnogo važnija za uspjeh i sreću nego kvocijent inteligencije.

Njen tim je razvio trening-program za radnu memoriju, a koji je uveliko povećao dostignuća djece između 11 i 14 godina ometene u razvoju u školi u Durhamu, piše Daily Telegraph.

Nakon osam sedmica treninga, kod djece je zabilježeno poboljšanje IQ-a za deset bodova, te je zabilježen napredak u pismenosti i matematičkim testovima.

Videoigrice koje uključuju planiranje i stratregiju, također, mogu dodatno razviti našu memoriju, vjeruje Alloway.

"Ne kažem da su one dobre za naše društvene vještine, ali videoigre vas zaista tjeraju da koristite radnu memoriju."

Križaljke imaju isti efekt, ali i praćenje šta nam prijatelji rade na Facebooku. Ipak, instant-dopisivanje, koje je karakteristrika Twittera, kao i YouTube, nisu zdravi za radnu memoriju.

"Na Twitteru vi dobijete nepregledan broj informacija, ali koje su vrlo kratke", kaže Alloway. "Ne morate čak ni obraditi te informacije. Vaša pažnja je reducirana i nije potrebno aktivirati mozak da bi ih se razumjelo."