Lakše kontrolisanje sadržaja
9

FOTO / Facebook ponovo mijenja postavke sigurnosti

Klix.ba
Nakon brojnih pritužbi i kritika zbog sigurnosnih propusta, Facebook je predstavio nove postavke privatnosti koje će svakom korisniku omogućiti da na jednostavniji način prati ko može vidjeti ono što objavljuje te da zaštiti sve svoje lične podatke.

U narednih nekoliko sedmica, kod svih Facebook korisnika, kojih ima više od milijardu, na profilu u gornjem desnom uglu pojavit će se prečica za opcije privatnosti zahvaljujući kojoj će svaki korisnik moći lakše upravljati sadržajem koji dijeli. Tako će, naprimjer, klikom na tu prečicu moći naći odgovor na pitanje ko može vidjeti to što dijeli na Facebooku ili ko ga može kontaktirati.

Zahvaljujući drugom alatu koji je predstavila najveća online društvena zajednica na svijetu, svaki korisnik će moći pogledati svaku javnu fotografiju na kojoj je on i imati mogućnost zatražiti da ta fotografija bude uklonjena. Sigurnosne postavke su pojednostavljene te će svaki korisnik moći jasno označiti za koju fotografiju želi da bude javna, a koju želi da vidi samo određena grupa ljudi.

Također, bit će olakšana i kontrola toga ko može vidjeti vaše postove.

Korisnici će imati i veću kontrolu prilikom korištenja mnogih aplikacija, odnosno kontrolu toga koliko informacija aplikacija može izvlačiti iz profila, kao što je naprimjer lista prijatelja ili pristup kompletnom profilu, a korisnici će moći kontrolisati i objavljivanje sadržaja aplikacije na svom zidu.

"Mi i dalje koračamo ka ostvarenju tri cilja: da korisnicima omogućimo da imaju kontrolu nad sadržajem koji dijele, da pomognemo da razumiju šta se dešava i gdje se šta pojavljuje kada koriste Faceebook, ali i da uvedemo alate koji će pomoći korisnicima da djeluju ukoliko im se određeni sadržaj ne sviđa", kazao je Samuel Lessin, direktor Facebooka za upravljanje proizvodima.