Tehnologija
3

Facebook pokrenuo Anti-Virus Marketplace za zaštitu korisnika

Klix.ba
Društvena mreža Facebook je pokrenula Anti-Virus Marketplace koji je predviđen za zaštitu korisnika od virusa i spama.

Anti-Virus Marketplace nudi mogućnost preuzimanja sigurnosnih softvera od McAfeeja, Microsofta, Symantec, Trend Micra ili Sophosa te njihovo besplatno korištenje šest mjeseci.

"Efikasna sigurnost zahtijeva saradnju i mi smo uzbuđeni zbog partnerstva sa liderima u sigurnosnoj zajednici, koji će nam pomoći u odbrani od postojećih prijetnji, da spremno dočekamo nove i pomognemo korisnicima da se zaštite", piše u saopćenju Facebooka.

Facebookovi partneri će raditi i na dijelu sajta nazvanog Facebook Security Blog koji će sadžavati savjete za softvere.

Direktor Mark Zuckerberg je rekao da je sigurnost korisnika prioritet prije nego se dionice Facebooka nađu na tržištu. Poduzete su i određene mjere opreza, tako da su na crnu listu stavljene stranice koje sadrže viruse.

"To znači da prilikom ulaska na stranicu imate koristi od Facebookove zaštite, ali možete dobiti i zaštitu najboljih svjetskih kompanija na polju sigurnosti. U ovom trenutku manje od 4 posto sadržaja koji se dijeli je zapravo spam, a mi želimo još napredovati u budućnosti", navodi se u saopćenju.

Facebook je ranije ove sedmice objavio da ima 900 miliona članova širom svijeta, a procjenjuje se da vrijedi 77 milijardi dolara.