Nakon sastanka
0

Facebook poboljšava sigurnosne postavke

Sarajevo-x.com
Najpopularnija stranica za društveno umrežavanje Facebook našla se u posljednje vrijeme na velikom udaru javnosti zbog propusta u sigurnosti i zaštiti privatnih podataka korisnika. Upravo zbog toga kompanija je jučer sazvala krizni sastanak na kojem je odlučeno da se sigurnosne postavke još više poboljšaju.

Čelni ljudi Facebooka su se nakon jučerašnjeg sastanka odlučili na dodatne promjene u postavkama sigurnosti profila, tako da svi korisnici ove stranice od sada mogu zatražiti obavještenje putem e-maila ili SMS poruke ukoliko je njihovom profilu pristupljeno s nekog uređaja koji oni nisu do sada koristili.

Također, ukoliko korisnici putuju u neku drugu zemlju, pri pokušaju logiranja morat će potvrditi pojedine informacije kako bi pristupili svom računu.

Korisnici Facebooka će moći provjeriti i s kojeg mjesta je posljednji put pristupljeno Facebooku, slično kao i kod Gmaila, gdje korisnici mogu vidjeti datum, mjesto i vrijeme posljednjeg logovanja.

Facebookovi programeri tvrde kako već sada imaju automatizirani sistem koji se oglašava ukoliko se uoče neke nepravilnosti na korisničkim računima. Naprimjer, ukoliko se primjeti velika aktivnost korisnika i slanje mnoštva poruka, ili pak prijava na jedan račun istovremeno, ali iz različitih zemalja, prenosi AP.

Neke od ovih promjena su već uvedene, dok se neke testiraju i trebale bi biti pokrenute u narednih nekoliko sedmica. S obzirom da izmjene na Facebooku traju i po nekoliko dana, neće biti dostupne svim korisnicima istovremeno.

Inače, Facebook je donio odluku o izmjeni i poboljšanju sigurnosnih postavki zbog sve većeg broja žalbi korisnika, kao i mnogih kritika javnosti. Kompanija ovom izmjenom, ali i onima koje će kasnije uslijediti, želi vratiti povjerenje korisnika.