Mladi opsjednuti Facebookom
0

Facebook - novi krivac za niske ocjene

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Rezultati jedne američke ankete pokazali su da učenici i studenti koji vrijeme provode na Facebooku imaju znatno slabije ocjene u školi ili na fakultetu.

U studiji u kojoj je učestvovalo 219 učenika i studenata otkriveno je da 63 posto anketiranih svaki dan provodi i do nekoliko sati na društvenom sajtu Facebooku, a dosta njih svaki dan posjećuje i druge popularne društvene sajtove kao što su My Space, Twitter i Bebo.

Vrijeme provedeno surfajući Facebookom bilo je od nekoliko minuta do nekoliko sati, a svi oni su Facebook posjećivali više puta dnevno da bi provjerili novosti, ostavili nove fotografije ili se dopisivali s prijateljima.

Anketa je pokazala da je prosječna ocjena učenika i studenata koji posjećuju Facebook više puta dnevno skoro za ocjenu manje nego kod drugih studenata, prenosi Telegraph.

'Svaka generacija ima svoje poroke, ali Facebook je stvarno jedinstven fenomen. Samo jedna studija je pokazala koliko loš uticaj ta stranica ima na učenike i studente, a 79 posto njih tvrdi da nisu primjetili da to utiče na njihove ocjene', izjavila je Aryn Karpinski, članica istraživačkog tima koji je proveo anketu.

Jedno istraživanje je pokazalo i da današnji tinejdžeri provode prosječno 31 sat sedmično surfajući internetom što 'infantizira umove' mladih i čini ih socijalno zatvorenima u pravoj komunikaciji kojima je lakše sporazumijevati putem društvenih sajtova nego uživo komunicirati s vršnjacima.