Tehnologija
1

Facebook lansirao aplikaciju sličnu Instagramu

Klix.ba
Facebook je lansirao novu aplikaciju za sve uređaje sa Appleovim operativnim sistemom. Aplikacija, koja je veoma slična Instagramu, korisnicima dozvoljava istovremeno snimanje, filtriranje i dijeljenje više fotografija.

Aplikaciju je razvio Facebookov tim bez oslanjanja na Instagram, jer na početku razvoja još nije bio potpisan ugovor o kupovini Instagrama.

"Kada pokrenete aplikaciju, odmah ćete moći vidjeti fotografije ljudi do kojih vam je stalo. Moći ćete gledati više slika iz jednog albuma ili povećavati individualne slike", napisao je na svom blogu Dirk Stoop, menadžer za proizvodnju u Facebooku.

Korisnici mogu uređivati svoje slike, rotirati ih ili koristiti neki od 14 filtera.

Iako kamera nije čista i jasna kao kod Instagrama, prednost ove aplikacije je mogućnost istovremenog dijeljenja i postavljanja više fotografija.

"Sada možete odmah podijeliti više fotografija, umjesto da ih postavljate jednu po jednu. Samo izaberite fotografije koje želite da podijelite i pritisnite dugme 'Post'. Imat ćete mogućnost dodavanja naslova i obilježavanja prijatelja na svakoj slici", napisao je Stoop.

Čak i nakon što je Instagram kupljen, Facebook je obećao da će aplikaciju razvijati nezavisno od toga.

Vezani članci