Tehnologija
0

Facebook koristi više od 10 posto svjetske populacije?

FENA
Facebook ima 750 miliona aktivnih korisnika mjesečno, objavio je popularni tehnološki blog TechCrunch, pozivajući se na neimenovane izvore iz kompanije, prenose agencije.

Najveća društvena mreža je posljednji put službeno objavila broj korisnika prije gotovo godinu dana i tada je iznosio oko 500 miliona.

Facebook je od tada očito znatno povećao korisničku bazu, a TechCrunch nagađa kako kompanija čeka brojku od milijardu korisnika prije nove službene objave.

Informacije o broju korisnika Facebooka ove su godine već stizale iz nekoliko različitih izvora. Investicijska banka Goldman Sachs je u januaru u izvještaju za potencijalne ulagače navela kako vodeću svjetsku društvenu mrežu koristi oko 600 miliona ljudi.

Analitička tvrtka Socialbakers navela je krajem maja da broj korisnika iznosi nešto više od 700 miliona, dok je web stranica Inside Facebook ovog mjeseca bila nešto skromnija u svojim procjenama (687 miliona).

Ipak, te podatke je teško interpretirati, s obzirom da se baziraju na raznim statistikama i alatima trećih strana koji ne moraju nužno biti u potpunosti tačni.

Ako je podatak o 750 miliona korisnika blizu istine, to bi značilo da Facebook koristi više od 10 posto svjetske populacije.