Bolja zaštita privatnosti
12

Facebook konačno izbrisao milione fotografija

Klix.ba
Korisnici Facebooka, koji su izbrisali neželjene fotografije sa svojih profila, sada mogu odahnuti, jer su sve te fotografije konačno uništene.

Sve donedavno, bilo koja fotografija koja je obrisana sa nekog profila je čuvana na serverima Facebooka i svako ko je imao direktan link za tu fotografiju mogao je je vidjeti.

Od sada će sve fotografije koje se obrišu biti permanentno izbrisane iz sistema u roku od 14 dana.

"Bilo im je potrebno mnogo vremena da to implementiraju. Očigledno je da je za ovu promjenu bio potreban veliki inžinjerski napor", rekao je Joseph Bonneau, student sa Cambridgea.

Prije tri godine je ovaj dvadesetosmogodišnjak otkrio da se fotografije ne brišu i da su dostupne svima koji imaju direktan link za njih.

"Lekcija za sve društvene mreže je da se od samog početka grade na privatnosti korisnika, jer ukoliko se to ne implementira od samog početka, bit će potreban ogroman napor da se greška ispravi", dodao je Boneneau.

Istraživanja pokazuju da danas oko 91 posto poslodavaca pretražuje društvene mreže kako bi bolje upoznali i odlučili u vezi sa zapošljavanjem ljudi. Njih 69 posto odbija kandidate na osnovu informacija prikupljenih sa njihovih profila.