Najviše je duplih
46

Facebook ima više od 83 miliona lažnih profila

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Zvaničnici Facebooka procjenjuju da na ovoj društvenoj mreži postoji više od 83 miliona lažnih profila.

Prema rezultatima istraživanja, 8,7 posto od 955 miliona aktivnih korisnika su lažni profili.

Lažni profili su podijeljeni u tri grupe. Dupli profili čine 4,8 posto lažnih profila, 2,4 posto su neklasificirani profili, a 1,5 posto korisnika su označeni kao nepoželjni.

Najveću grupu lažnih profila čine dupli profili, koje je kompanija opisala kao profile korisnika koje oni aktiviraju i održavaju pored svog stvarnog profila. Druga grupa su neklasificirani profili, koje korisnici aktiviraju za biznis, organizacije i kućne ljubimce. Treću grupu čine nepoželjni profili preko kojih se šalje spam na druge profile.

Facebook, čiji model poslovanja zavisi od ciljanog marketinga, se našao pod udarom kritika zbog vrijednosti modela reklamiranja koji promoviše sakupljanje lajkova od korisnika.

"Većina naše zarade dolazi od marketinga. Gubitak oglašivača ili smanjenje njihove potrošnje na Facebooku bi moglo mnogo naštetiti našem poslovanju", stoji u oficijelnom izvještaju kompanije koji prenosi BBC.

Prošli mjesec je dopisnik BBC-a za tehnologiju osnovao lažnu kompaniju kako bi ispitao navode o lažnim lajkovima na Facebooku. Ono što je zaključio je da većina lažnih profila potječe iz zemalja Bliskog istoka i Azije.