Tehnologija
16

Facebook ima novu aplikaciju za dijeljenje fotografija

Klix.ba
Kada se sastanete s prijateljima i članovima porodice na nekim događajima, tada nastane veliki broj fotografija, no, samo u rijetkim slučajevima imate priliku sve da ih vidite. Kako bi riješila taj problem, kompanija Facebook je razvila novu aplikaciju pod nazivom Moments.

Aplikacija Moments koristi tehnologiju prepoznavanja lica i dijeli fotografije s ljudima koji se nalaze na njima, a to obavlja privatno.

Tehnologija prepoznavanja lica je slično rješenje koje Facebook već koristi za predlaganje tagova, a u slučaju aplikacije Moment analizira ono što kamera snimi, traži poznata lica i tim osobama dijeli fotografije.

"Možete privatno sinhronizirati fotografije na brz i lagan način s određenim prijateljima, a oni mogu odabrati da li žele svoje fotografije sinhronizirati s vama. Sada vi i vaši prijatelji možete zajedno pogledati sve fotografije", saopćeno je iz Facebooka.

Fotografije će potom biti dodane u sinhoniziranu kolekciju druge osobe ukoliko ona posjeduje instaliranu aplikaciju. Ako nemaju instaliranu aplikaciju Moments, dobijaju notifikaciju na Facebook Messenger.

O aplikaciji Moments se govorilo i prošlog septembra, a sada je dostupna za uređaje s operativnim sistemima Android i iOS. Trenutno je mogu preuzeti samo korisnici u SAD-u, ali će uskoro biti dostupna i korisnicima širom svijeta.