Odgovor na mrežu Google Plus
0

Facebook i Skype uvode uslugu videorazgovora

Sarajevo-x.com
Nedugo nakon što je kompanija Google pokrenula svoju društvenu mrežu Google Plus, društvena mreža Facebook i Skype su odlučili uzvratiti udarac i uvesti uslugu videorazgovora.

Mark Zuckerberg, direktor Facebooka, obećao je "iznenađenje" za korisnike ove društvene mreže koje će biti predstavljeno 6. jula. Naime, najvjerovatnije se radi o usluzi videorazgovora koju će omogućiti Skype, kompanija koju je kupio Microsoft za 8,5 milijardi dolara.

Beta verzija Googleove društvene mreže Google Plus, pokrenuta je prošle sedmice i dobila je pozitivne kritike, posebno zbog svoje usluge +Hangouts koja omogućava korisnicima da vode videorazgovore sa više osoba istovremeno.

Za sada, korisnici Facebooka između ostalog mogu razmijenjivati poruke, postavljati statuse i dijeliti fotografije, ali će uvođenje usluge videorazgovora definitivno donijeti interesantnu promjenu.

Michael Arrington, urednik internet-stranice Techcrunch.com, također tvrdi da će Facebook u saradnji sa Skypeom uskoro predstaviti uslugu videorazgovora. Ovaj potez će dodatno učvrstiti poziciju Facebooka na tržištu društvenih mreža. Facebook je danas nautjecajnija i jedna od najvećih društvenih mreža na svijetu koja ima više od 500 miliona aktivnih korisnika.

Ovo nije prvi put da se u vezu dovode Skype i Facebook. Iste glasine su se pojavile i u septembru 2010. godine, a u martu ove godine je potvrđeno da su nastavljeni razgovori između dvije kompanije.

Još uvijek nije poznato da li će novu uslugu na Facebooku moći koristiti oni korisnici koji već imaju instaliran Skype na svom kompjuteru, ili će morati preuzeti dodatni softver.

Zvanične informacije se očekuju u srijedu na događaju koji će biti održan u sjedištu Facebooka u Palo Altou u Kaliforniji.