Konferencija za hakere
0

Facebook: Hakirajte nas, platit ćemo vam

Sarajevo-x.com
Na konferenciji za hakere DefCon u Las Vegasu čelni ljudi Facebooka poslali su neobičnu poruku hakerima: "Molimo vas hakirajte nas. Platit ćemo vam za to!"

Facebookov tim na čelu sa šefom sigurnosti Joeom Sullivanom posljednjih dana radi na promovisanju novog programa "bug bounty". Naime, Facebook je nedavno odlučio hakerima i svim drugim korisnicima platiti ukoliko otkriju bezbjedonosne propuste na toj društvenoj stranici.

Joe Sullivan je istakao da će Facebook platiti najmanje 500 dolara za vrijednu informaciju o sigurnosnom propstu. Korisnik koji otkrije grešku o tome mora prvo obavijestiti Facebookov odjel za sigurnost i ne otkrivati propust sve dok se greška ne ispravi.

Otkako je ova mogućnost data korisnicima prije desetak dana Facebook je hakerima isplatio oko 3.000 dolara.

"Hakeri, naravno, vole svoj posao. Mi im poručujemo da želimo da hakiraju Facebook, a mi ćemo biti sretni da im za to platimo", rekao je Sullivan za Huffington post.

Naravno, Facebook nije jedina stranica koja nudi novac hakerima za otkrivanje sigurnosnih propusta. Microsoft je prošle sedmice ponudio 200.000 dolara stručnjacima za dizajniranje nove sigurnosne tehnologije, a Google nudi od 500 do 3.000 dolara hakerima koji pronađu sigurnosne propuste.

U međuvremenu, grupa hakera pod imenom Anonymous najavila je uništenje Facebooka 5. novembra 2011. godine. Istakli su da Facebook ne poštuje privatnost svojih korisnika i da zbog toga mora biti uništen, a pozvali su i ostale korisnike da im se pridruže.