Tehnologija
2

Facebook dobio 10.000 zahtjeva za otkrivanje korisničkih podataka

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Facebook je okrio da su im američke državne službe u drugoj polovini 2012. godine uputile blizu 10.000 zahtjeva za korisničkim podacima. Razlozi za traženje tih podataka bili su raznovrsni - od istrage lokalnog zločina do pitanja nacionalne sigurnosti.

Microsoft je u istom periodu dobio blizu 7.000 zahtjeva za podacima između 31.000 i 32.000 korisničkih računa.

Internet kompanije objavile su ove podatke u jeku afere sa američkim zviždačem Edwardom Snowdenom koji je odao podatake o programu prisluškivanja telefonskih i internetskih komunikacija u SAD-u u okviru programa službi sigurnosti.

Internet kompanije Facebook, Google, Yahoo, Apple i Microsoft istakle su da one štite podatke svojih korisnika te da vlastima podatke daju isključivo na zakonski odobren način.

Advokat Facebooka Ted Ullyot poslao je saopćenje za javnost u kojem je istakao da njegova kompanija "agresvno" štiti podatke svojih korisnika.

"Često odbacujemo zahtjeve za podacima koje dobijamo od državnih službi ili dajemo Vladi mnogo manje podataka nego što traže. Također, radimo prema zakonu i odgovaramo samo kada smo u zakonskoj obavezi da to učinimo", kazao je Ullyot.

On je istakao da će Facebook raditi još transparentnije, kako bi njihovi korisnici znali koliko često dobijaju upite za davanje podataka o korisnicima.

"Tokom šest mjeseci dobili smo oko 10.000 zahtjeva koji se odnose na blizu 19.000 korisničkih računa. S obzirom da imamo 1,1 milijardu aktivnih korisnika širom svijeta, to znači da je neznatni dio korisničkih računa, blizu 1 posto, bio predmet istrage policijskih organa", rekao je Ullyot.

Microsoft, Facebook i Google istakli su da će poraditi na transparentnosti i na taj način vratiti i očuvati povjerenje javnosti.