Tehnologija
0

Evropska unija: Korištenje mobitela u avionu uskoro stvarnost

Sarajevo-x.com
Putnici bi već od 2008. godine mogli koristiti svoje mobilne telefone u avionima koji lete evropskim zračnim prostorom. Naime, zemlje Evropske unije su razvile plan o uvođenju nove tehnologije koja će osigurati ispravno funkcionisanje avionskih sistema prilikom korištenja mobilnih telefona.

Regulatorni ograni širom Evrope pozivaju na konsultacije povodom mogućeg uvođenja tehnologije koja bi putnicima omogućila nesmetano korištenje mobitela bez ugrožavanja rada avionskih sistema. Ukoliko ovaj plan doživi realizaciju, putnici bi mogli obavljati telefonske razgovore čak i kada je avion na nadmorskoj visini od 3.000 metara i više.

U slučaju da nacionalni regulatorni organi daju zeleno svjetlo za ovaj projekat individualne avio kompanije bi morale odlučiti da li žele uvesti ovu tehnologiju. Evropska unija je preporučila zemljama članicama da što prije započnu sa realizacijom pomenutog plana.

Troškovi poziva sa mobitela u avionu svakako će biti skuplji u odnosu na standardne troškove poziva. Iz britanske regulatorne agencije Ofcom je saopćeno kako će se istražiti i pratiti svaki slučaj "prevelikog naplaćivanja i zloupotrebe konkurencije", ukoliko avio kompanije i mobilne mreže postave nepravedne cijene poziva.

Upotreba mobilnih telefona u avionima je trenutno zabranjena, budući da je dokazano kako upotreba istih stvara znatne smetnje na komunikacijskoj opremi i sistemima navigacije.