Dominacija na tržištu
0

Evropska komisija pokreće istragu protiv Googlea

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Evropska komisija pokrenuće istragu protiv američke kompanije Googlea nakon optužbi da zloputrebljava svoju dominantnu poziciju u oblasti internet pretraživača.

Iz Evropske komisije saopšteno je da će istraga biti pokrenuta nakon što su se neki od Googlea poslovnih konkurenata žalili da se pretraživač veoma loše odnosi prema njihovim proizvodima.

Brisel upozorava da pokretanje istrage ne mora da znači da je Googlea kriv.

"Komisija je donijela odluku da pokrene istragu o optužbama da Googlea zloupotrebljava svoj dominirajući položaj u internet pretraživanju, što nije u skladu sa pravilima EU. Pokretanje istrage uslijedilo je nakon pritužbi nekoliko korisnika pretraživača na loš odnos prema njihovim proizvodima u rezultatima pretrage kao i da Googlea u prvi plan postavlja slične sopstvene proizvode", ističe se u saopštenju.

Istraga je pokrenuta nakon pritužbi britanske internet stranice za upoređenje cijena Foundem i francuski internet pretraživač iz oblasti pravosuđa Ejustice.fr.

Evropska komisija ima zadatak da sprovodi striktna pravila u oblasti konukrencije. U prošlosti je izricala kazne gigantima poput Microsofta i Intela u iznosu od više od milijardu eura zbog "zloupotrebe dominantne pozicije na tržištu".