Roland Garros
0

Eurosport "servira" prvi 3D prenos širom Evrope

Sarajevo-x.com
Foto: LETA
Foto: LETA
Na sportskom TV kanalu Eurosport gledaoci će imati priliku da pogledaju prvi 3D prenos teniskih mečeva sa turnira French Open u Parizu. Od danas do 6. juna jedan od najprestižnijih događaja na sportskom kalendaru i teniski Grand Slam s najširom evropskom televizijskom publikom u 3D izdanju bit će dostupan gledaocima pored malih ekrana.

Eurosport je sklopio partnerstvo sa Francuskim teniskim savezom (FTT), kompanijom Panasonic i francuskim operaterom Orange, koji će omogućiti prenos Otvorenog prvenstva Francuske u punoj 3D kvaliteti. Ovo će biti prvi višednevni sportski turnir u Evropi koji će se prenositi uživo u 3D.

Prvi put će ljudi u čitavoj Evropi imati priliku doživjeti turnir u 3D na izabranim prodajnim mjestima, gdje će se impresivni doživljaj uz samo tenisko igralište reproducirati na televizoru. Svi French Open mečevi, koji će se odvijati na centralnom igralištu Philippe Chatrier, snimit će se i prikazivati uživo u 3D-u.

3D pokrivanje događaja prenosit će se uživo preko ADSL-a i optičke mreže do pretplatnika operatera Orange u Francuskoj, na posebnom kanalu Orange TV. Osim toga, Orange će moći snimiti i 3D scene u pozadini događaja, s profesionalnim kamkorderima koje je omogućio Panasonic, i kreirati posebne 3D izvještaje s mjesta događaja. Poseban 3D dokumentarni film nastat će nakon turnira.

Čitav turnir bit će emitovan u 3D u velikom broju maloprodajnih objekata u Francuskoj. Eurosport će primiti 3D signal uživo od operatera i prenijeti ga satelitskom vezom u više od 3.000 maloprodajnih objekata u 58 evropskih zemalja (osim Francuske), na Panasonic VT20 3D plazma televizorima.

Laurent Abadie, CEO i predsjednica kompanije Panasonic Europe, izjavila je: "Naši prvi 50-inčni Full HD 3D Viera televizori i Blu-ray playeri, koje ćemo ovog proljeća lansirati na evropsko tržište, otvaraju novu eru dubokog doživljaja kućne zabave. Partnerstvo koje su osnovali Panasonic, Orange, Eurosport i FFT bitan je korak u prikazivanju fascinacije ne samo holivudskih filmova već i direktnih prenosa. Mogućnost da se tako prestižan događaj prenosi uživo u 3D pobudit će maštu publike i dati nacrt za budućnost 3D emitiranja."

Michel Grach, medijski direktor turnira, na to je dodao: "Od samog početka prikazivanja sporta na televiziji, turnir Roland Garros oduvijek je kročio put inovacijama, i posebno smo ponosni da će se upravo French Open, kao prvi teniski događaj, tako opširno zabilježiti u 3D. Naš mobilni teren čini 3D slike još zanimljivijim, i ljubitelji tenisa širom svijeta imat će priliku doživjeti naš sport kao nikad ranije. Spajanje ovako različitih profesionalnih oblasti u okviru partnera turnira, poput Panasonic-a - s ovako uzbudljivim zajedničkim ciljem - postavlja nova mjerila za tehnološku suradnju u sportu, i obećava velike izglede za razvoj i nove inovacije."