Tehnologija
0

EU Komisija za zaštitu potrošača protiv iTunesa

Sarajevo-x.com
Predsjednica Komisije za zaštitu potrošača Evropske unije Meglena Kuneva "okomila se" na poznate brandove kompanije Apple - iPod i iTunes zbog ograničavanja korištenja pjesama kupljenih na tom servisu, piše njemački magazin Focus.

"Mislite li da je u redu da kupljeni CD možete puštati na svim CD playerima, a pjesme koje kupite na iTunes, možete slušati samo na iPodu? Ja mislim da nije. Nešto će se morati promijeniti", rekla je Meglena Kuneva za Focus.

Pritisak na Apple zbog iTunesa raste već neko vrijeme. Udruženja za zaštitu potrošača iz Njemačke, Francuske, Finske, i Norveške nedavno su se udružile i stvorile zajednički poziciju prema ovoj online digitalnoj prodavnici..

Tvrde da Apple koristi tehnologiju digitalnih prava kako bi ograničio slobodnu upotrebu pjesama koje kupac plati, uključujući mogućnost kopiranja i prebacivanja na neki drugi medij za slušanje muzike pored iPoda.

Na državnom, kao i na evropskom nivou, ovaj problem još uvijek sagledavaju agencije za zaštitu potrošača. Slučaj još nije došao do onih koji odlučuju je li došlo do kršenja pravila fer konkurencije.

Glasnogovornica komisije potvrdila je komentar Kuneve za magazin, no rekla je da to predstavlja njeno lično mišljenje, a ne zvanični stav Komisije.

Apple još uvijek nije dao službeni komentar.