Tehnologija
1

Eric Schmidt: Cenzura će nestati za deset godina

SRNA
Eric Schmidt (Foto: AFP)
Eric Schmidt (Foto: AFP)
Izvršni predsjednik kompanije Google Eric Schmidt izjavio je da bi cenzura širom svijeta mogla da nestane za deset godina, a da će bolja enkripcija podataka onemogućiti vladama da špijuniraju građane.

Schmidt je na predavanju na Univerzitetu Johns Hopkins rekao da će ograničavanje slobode govora u Kini i ostalim zemljama biti prevaziđeno kada se svi povežu na internet i kada se postigne bolja zaštita komunikacija.

"Prvo, pokušaju da vas blokiraju. Drugo, pokušaju da se infiltriraju. Treće, vi pobjeđujete. Smatram da to tako funkcioniše zato što se centar moći mijenja. Vjerujem da postoji stvarna šansa da eliminišemo cenzuru za jednu deceniju", rekao je predsjednik Googlea.

Schmidt odavno kritikuje ograničavanje slobode izražavanja i pristupa internetu širom svijeta. On je ranije ove godine posjetio Sjevernu Koreju kako bi promovisao ove ciljeve.

"Jasno je da nismo uspjeli. Ali pokušaćemo ponovo. Nismo dobili poziv da se vratimo", rekao je Schmidt o svom privatnom putovanju, koje je u to vrijeme kritikovao State Department jer je uslijedilo neposredno poslije sjevernokorejskog raketnog testa.

On je rekao da cilj Sjeverne Koreje za sada nije demokratija nego povezivanje njenih građana sa ostatkom svijeta.

"Ako možemo da se povežemo do određene mjere, mislim da će zemlja početi da se otvara i da shvata druge sisteme", dodao je Schmidt, koji je bio direktor Googlea do 2011. godine.

On je ranije rekao da je elektronska špijunaža koju vrši američka Agencija za nacionalnu bezbjednost (NSA), ako se dokaže, nečuvena i potencijalno ilegalna. U izvještajima se navodi da je NSA koristila i Googleove servere za svoje potrebe.

"Rješenje za državnu špijunažu jeste da sve zaštitimo enkripcijom", rekao je Schmidt. On je priznao da se enkripcija može probiti, ali da bi dovoljno dugačke šifre koje se često mijenjaju to znatno otežale.