Tehnologija
0

ERepublik - online igra koja je zarazila svijet

Sarajevo-x.com
Predstavljamo vam masovnu online igru koja je zarazila cijeli svijet, a u posljednjih nekoliko godina sve više poklonika bilježi i u našoj zemlji.

ERepublik je online strateška igra u kojoj imate mogućnost uključivanja u nacionalnu politiku, ekonomiju i pokretanje vlastitih firmi te ratovanje.

ERepublik je masovna online strategija i socijalna mreža koja se odvija u projekciji pravog svijeta. Radnja igre je smještena u tzv. eSvijetu (eng. The New World) gdje se igrači, koji se nazivaju još i građani ili eGrađani, uključuju u nacionalnu politiku, ekonomiju i pokretanje firmi te ratovanje protiv drugih država. Igru su osmislili i razvili Alexis Bonte i George Lemnaru.

ERepublik kombinira društveni networking i strategiju u jednu veliku masivnu mrežnu igru igranja uloga gdje igrači mogu biti aktivni na različitim poljima. EGrađanin tzv. Novog svijeta može biti zaposlen, biti vlasnik neke tvrtke, osnovati političku stranku, glasati na izborima, postati predsjednik stranke, član kongresa ili predsjednik države, pisati članke za novine i čak ići u rat protiv građanina druge virtuelne države. Igra ima jako malo vizuelnih elemenata i općenito je tekstualno bazirana igra.

Nakon pridruživanja igri, građanin bira kojoj će se državi pridružiti. Svaka od država je svoje ime dobila po nekoj stvarnoj državi. Građanin potom traži zaposlenje u tvrtkama u toj zemlji, te u istoj može trenirati kao vojnik. Obuka i rad u firmi vrše se na dnevnoj bazi sa po dva jednostavna klika. Jedna od glavnih smjernica web-stranice je da to traje samo "5 minuta dnevno".

ERepublik Gold je univerzalna valuta koja se koristi u eRepublik svijetu. To je glavna referentna tačka za sve lokalne virtuelne valute (npr. BAM, HRK, RSD) i koristi se za kupnju nekih dobara (kao što su kuće,oružje,hrana itd..) u Novom svijetu. Gold se može dobiti i za neka postignuća, kao što su kupovina preduzeća ili dizanje vojne snage (strength).

Izvan same igre igrači se mogu opustiti uz ugodno druženje sa ostalim igračima na raznim chat kanalima irca i raznim forumima.

ERepublik je zaslužio dvije renomirane nagrade: 12. decembra 2007. nagradu "The Honorable Mention Company" na prvoj evropskoj internet priredbi Le Web 2007. u Parizu, te je bio pobjednik "The Future of Web Apps" konferencije.

Za razliku od stvarnog svijeta gdje Bosna i Hercegovina u međunarodnoj zajednici i ne kotira visoko, u virtuelnom svijetu eRepublik ima znatno bolji status. Službena verzija eRepublika pokrenuta je sredinom septembra pretprošle godine nakon godine dana testiranja, i danas broji preko 350.000 aktivnih eGrađana koji sudjeluju u razvoju Novog svijeta.

EBosna i Hercegovina je danas u eRepublici bogatija teritorijiima međutim trenutno je okružena neprijateljima i treba joj pomoć novih igrača kako bi se odbranila od napada drugih sila koji joj žele preoteti teritoriju. EBiH je imala nekoliko teritorija: Brčko District, Federation of eBiH, East Srpska republic i West Srpska Republic, no sada je njena teritorija znatno manja zbog velikog interesa susjeda za njenim "teritorijama".