Prvi poziv u New Yorku
0

Era mobitela započela prije 38 godina

Sarajevo-x.com
Martin Cooper  u New Yorku 3. aprila 1973. godine
Martin Cooper u New Yorku 3. aprila 1973. godine
Mobilni telefoni su u proteklih petnaest godina uveli značajne promjene u naše živote. Nekima je možda iznenađenje činjenica da je prvi poziv putem mobitela uspostavljen prije tačno 38 godina. To se dogodilo 1973. godine.

Britanac Martin Cooper, koji se smatra izumiteljem mobitela, prototip ovog uređaja je prvi put koristio krećući se ulicama New Yorka 3. aprila 1973. godine. Prolaznici su u to vrijeme bili potpuno zbunjeni.

"Dok sam hodao ulicom i pričao na telefon, Njujorčani su bili iznenađeni i zbunjeni, jer nisu vjerovali da je to moguće. U to vrijeme nije bilo ni bežičnih telefona. Obavio sam nekoliko poziva, uključujući i onaj sa jednim njujorškim radijskim spikerom", rekao je 82-godišnji Cooper.

Cooper je tada bio generalni menadžer Motorolinog Odjela za komunikacijske sisteme.

Nakon razgovora sa spikerom, Cooper je pozvao i dr. Joela S. Engela, svog rivala, koji je bio šef telefonske kompanije Bell Labs. Pozvao je i svoje kolege kako bi im saopštio dobre vijesti da je Motorola pobijedila kompaniju Bell i razvila prvi mobilni telefon.

Nakon toga, mobitel je ponudio novinarima da se uvjere da njegov izum zaista radi. Cooper je dugo imao viziju da učini telefone prenosivim.

Bogati su mogli imati mobilni telefon u svojim automobilima, ali su u prtljažniku morali nositi veću količinu opreme koja je bila potrebna za njegovo funkcionisanje.

Cooperov prvi mobitel je bio težak 1,1 kg, te bi se danas smatrao "ciglom". Deset godina je bilo potrebno da Motorola napokon predstavi Dyna-TAC, prvi komercijalno dostupni mobilni telefon, koji se počeo koristiti 1983. godine. Bio je težak 453 grama, a koštao je sadašnjih 3.500 eura.

Cooper je 1992. godine osnovao ArrayComm, kompaniju bežične tehnologije i sistema, piše Daily Mail.