Gubio strpljenje zbog kašnjenja uplata
0

Emailovi s Harvarda otkrili Zuckerbergovu poslovnu stranu

Sarajevo-x.com
Mark Zuckerberg (Foto: AFP)
Mark Zuckerberg (Foto: AFP)
Emailovi iz studentskih dana Marka Zuckerberga pokazuju da je osnivač i direktor društvene mreže Facebook gubio strpljenje zbog kašnjenja isplaćivanja novca za njegove usluge.

"U ugovoru je navedeno da ću za svoje usluge dobivati novac. Iako konstantno obavljam svoje obaveze, od vas ne dobivam novac", napisao je Zuckerberg 25. januara 2004. godine, prema dokumentima koje su u ponedjeljak sudu dostavili advokati Facebooka. Ugovor je bio vrijedan 18.000 dolara, a sporni projekt 1.500 dolara. Iako nije naplatio svojih 10.000 dolara, Zuckerberg je sljedećeg mjeseca osnovao Facebook.

Klijent Paul Ceglija je Zuckerberga tužio 2010. godine, a tvrdio je da mu je ugovorom potpisanim 2003. godine zagarantovano 50 posto udjela u vlasništvu Facebooka. Ukoliko prodaja dionica Facebooka prođe po planu, one bi mogle dostići cijenu i do 50 milijardi dolara. Advokati Facebooka pokušavaju dokazati da je takav ugovor čista laž.

Sudu su predani dokumenti s emailovima koje su razmjenjivali Ceglia i njegovi saradnici te Zuckerberg. Sa serververa na Harvardu je prikupljeno oko 300 emailova u kojim se spominje ovaj slučaj, ali se nigdje ne spominje Facebook.

Zuckerberg je za Cegliju radio na projektu StreetFax. Njih dvojica su razmjenjivali informacije o tehničkim specifikacijama stranice koju je pravio Zuckerberg te o plaćanju usluga.

"Učinit ću sve da prikupim novac i platim ono što treba, ali ništa ne mogu garantovati", napisao je Ceglia 22. februara 2004. godine. Dan ranije je Zuckerberg napisao da ne vjeruje da će mu novac biti uplaćen.

Kada je izgubio strpljenje, Zuckerberg je Cegliji i njegovim kolegama rekao da StreetFax nije njegov prioritet i dodao da ima drugih stvari koje bi radio i koje je započeo.

"Na fakultetu sam okružen najpametnijim ljudima na svijetu. Mi stvaramo ideje i konstantno radimo na novim projektima", napisao je Zuckerberg u januaru 2004. godine, samo nekoliko dana prije nego će pokrenuti stranicu Thefacebook, kako se u to vrijeme zvala.

"Posljednje što mi treba je da me neko zove dva puta dnevno i pita da li sam uploadovao male izmjene na stranicu koju sam napravio prije osam mjeseci. Moje vrijeme je dragocjeno i bolje je da ga trošim na stvari za koje znam da će se isplatiti u bliskoj budućnosti", napisao je Zuckerberg.

Posljednji email iz maja 2004. godine govori o planovima isplate novca. Ceglia je trebao slati 500 dolara mjesečno dok dug u potpunosti ne isplati. Još uvijek nije razjašnjeno da li se to i dogodilo.

Ceglijini advokati su rekli da on zaslužuje svoj dan na sudu, gdje će konačnu odluku donijeti porota.