Sprečavanje fatalnih nesreća
0

Elektronika u avionima bi se mogla sama popravljati

Sarajevo-x.com
Ukoliko kompjuterski čip u avionu pukne ili prestane da radi, to bi moglo dovesti do fatalne nesreće. No, naučnici su pronašli rješenje, a to je čip koji se sam popravlja.

Iako zvuči kao naučna fantastika, tim inžinjera sa Univerziteta u Illinoisu je razvio sistem samopopravljanja koji nakon prekida ponovo uspostavlja strujni krug za tren.

Kada se pojavi pukotina, mikrokapsula puca i ispušta tekući metal, nakon čega se omogućava provođenje struje.

Elektronski uređaji se razvijaju kako bi mogli obavljati sofisticiranije zadatke. To utječe na njihovu pouzdanost, jer se temperatura mijenja tokom rada uređaja. Prekid strujnog kola dovodi do prekida rada cijelog uređaja.

Većina uređaja treba vremenom biti zamijenjena, što povećava problem velike količine elektronskog otpada. Tim naučnika je ranije razvio sistem za materijale od polimera koji omogućava samopopravljanje. Ovu tehnologiju su inžinjeri odlučili primijeniti u proizvodnji konduktivnih sistema. Rasporedili su male mikrokapsule veličine 10 mikrona na vrh zlatne linije koja funkcionira kao strujni krug.

Kada se pukotina pojavi, mikrokapsule pucaju i ispuštaju tekući metal koji se nalazi u njihovoj unutrašnjosti. Tečni metal popunjava pukotinu čime se uspostavlja strujni krug. Prekid traje nekoliko mikrosekundi, nakon čega se ponovo uspostavlja strujni krug.

Naučnici su rekli da je ova metoda uspješna u 90 posto slučajeva te da je uspostavljeno 99 posto od originalne provodljivosti, čak i u slučajevima kada su se koristile manje količine mikrokapsula. Sistem samopopravljanja djeluje lokalno i autonomno.

U slučaju kvara ljudska intervencija i dijagnostika nisu potrebne. Mikrokapsule se otvaraju samo u slučaju pukotina.

Naučnici planiraju poboljšati ovaj sistem i istražiti druge mogućnosti za korištenje mikrokapsula u kontroli konduktivnosti.

Oni su posebno zainteresovani u primjenjivanju mikrokapsula u proizvodnji baterija, što će poboljšati njihovu sigurnost i dugovječnost.

Rezultati istraživanja su objavljeni u magazinu Advanced Materials.