Prostranost i aerodinamičnost
0

Električno vozilo se pretvara u kamp kućicu za pet osoba

Sarajevo-x.com
Ukoliko ste ikada bili na kampovanju s kamperskim kombijem, sigurno ste se obradovali povratku kući kako bi se naspavali u velikom i udobnom krevetu. Spavanje u skučenim kamperskim kombijima nije baš privlačno. No, švicarski dizajneri loša iskustva sa kampovanja žele okončati pomoću vozila koje rasklapanjem udvostručuje svoju veličinu.

Električno vozilo dugo 4,5 metara će se na tržištu naći 2014. godine. U njemu može spavati pet ljudi. Opremljeno je kuhinjom i kupatilom. Moguće je i spustiti sjedišta kako bi se dobilo više prostora.

Vozilo je nazvano Ecco jer ne zagađuje okolinu emisijom štetnih gasova. Na krovu se nalazi solarni panel koji puni bateriju. Bateriju je potrebno puniti osam sati kako bi vozilo Ecco moglo biti korišteno 24 sata.

Putnici u vozilo ulaze sa zadnje strane krećući se stepenicama koje se nakon toga povlače u strop. Vozač i putnici imaju kružne prozore ugrađene u velika vrata koja se otvaraju vertikalno prema nebu, dok veliko vjetrobransko staklo omogućava panoramski pogled na cestu.

Novi dizajn se razlikuje od tradicionalnog kutijastog dizajna kamperskih kombija. Ecco ima oblik kapi vode.

"Želimo da ovo vozilo postane legenda poput Volkswagenovog kamperskog kombija. Ecco je širi, ali i aerodinamičniji i niži od Volkswagenovog kombija. Rezultat toga je više prostora u unutrašnjosti, preglednost i manji otpor zraka. Mi želimo da Ecco ponudi više slobode na cesti budućim generacijama", rekao je glasnogovornik kompanije NAU koja je dizajnirala vozilo Ecco.

Cijena još uvijek nije objavljena, objavio je Daily Mail.