Tehnologija
0

Electronic Arts predstavio videoigru u kojoj talibani ubijaju britanske vojnike

Sarajevo-x.com
Posljednja verzija popularne videoigre Medal of Honor, koju je lansirala kompanija "Electronic Arts" omogućava igračima opciju da budu u ulozi pobunjenika koji ubijaju savezničke vojnike.

Nakon što je kontroverzna videoigra puštena u javnost, ministar odbrane Liam Fox je osudio ovaj čin i nazvao ga neukusnim. Fox poziva na zabranu ove videoigre jer je ideja rekonstrukcije ubistava britanskih trupa užasna.

Videoigra je razbjesnila mnoge u SAD-u jer smatraju da nema razumijevanja za stvarne vojnike koji su uključeni u stvarni sukob i za one koji su u talibanskim napadima izgubili najmilije.

"Šokantno je i potpuno neprihvatljivo da neko rekonstruiše nedjela talibana jer su mnogi roditelji izgubili svoju djecu, supruge muževe, djeca očeve. Ne vjerujem da će Britanci kupiti ovakvu videoigru. Trgovci bi trebali pokazati podršku našim snagama i zabraniti ovaj proizvod", rekao je Fox.

Kompanija "Electronic Arts" u svoju odbranu kaže da u igri svako može birati na kojoj strani će se boriti.

Glasnogovornica ove kompanije, Amanda Taggart, kaže da igra Medal of Honor pokazuje činjenicu da u ratu uvijek imaju dvije strane.

Prethodno su hiljade roditelja kritikovali prošlogodišnju videoigru Call of Duty: Modern Warfare 2 kompanije "Activision" jer su igrači mogli sudjelovati u masakru civila na aerodromu. U ovom dijelu igre igrač predstavlja agenta CIA-e koji se, kako bi prikrio svoj identitet, mora pridružiti terorističkoj grupi u ubijanju civila, objavio je "Daily Mail".