Google pomaže
0

Egipćani koriste Twitter bez interneta

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Tvrtka Google pokrenula je posebnu uslugu koja građanima Egipta omogućuje slanje Twitter poruke pozivom na telefonski broj i ostavljanjem glasovne poruke, odnosno bez internetske veze koja je i dalje prekinuta u toj zemlji potresenoj antivladinim protestima.

Na službenom korporativnom blogu Google je objavio da se poput mnogih zanimao za stanje u Egiptu i razmišljao kako pomoći ljudima na terenu. Usluga koju je Google razvio sa stručnjacima iz Twittera Egipćanima omogućuje da nazovu telefonski broj i ostave glasovnu poruku. Ona se automatski pretvara u tekstualnu poruku i šalje na Twitter, objavio je Reuters.

U Googleu ističu da za korištenje usluge nije potreban pristup internetu. U članku u kojem tvrde da im je glavna želja da Egipćanima omoguće da ih se čuje, navode i brojeve telefona na kojima je usluga dostupna.

Internetske društvene mreže poput Twittera i Facebooka egipatskim su demonstrantima važan komunikacijski alat.

Svjetski mediji prenose tvrdnje mnogih korisnika da im je pristup društvenim mrežama blokiran, što je vlada demantirala, ustvrdivši da poštuje slobodu izražavanja i želi je štititi.

Reuters prenosi da je tokom protesta koji su počeli prošlog utorka poginulo najmanje 140 osoba. Prva sedmica protesta protiv predsjednika Hosnija Mubaraka, čija autoritarna vlast traje već tri desetljeća, opozicija planira obilježiti "Pohodom miliona", koji bi se trebao održati u drugom po veličini egipatskom gradu Aleksandriji.