Facebook Lite
0

Društvene web stranice idu "na dijetu"

Sarajevo-x.com
Za sve one koji su zbog slabije konekcije imali problema sa surfanjem po Facebooku i drugim web stranicama stižu dobre vijesti. Popularni sajt lansirao je svoju "light" verziju koja omogućava lakše pristupanje omiljenim sadržajima.

"Omršavjeli" Facebook Lite izašao je pod pritiskom ostalih web stranica poput Twittera, čije je pretraživanje bilo mnogo jednostavnije i brže.

Nova solucija je elegantnija, a može joj se pristupiti od Sjedinjenih Američkih Država pa do Indije klikom na lite.facebook.com.

Facebook Lite nudi limitirane statuse, ne dozvoljava razmjenu linkova, nema chata niti toolbara na dnu prozora. Isključene su i brojne fotografije koje prilično opterećavaju originalnu stranicu. Komentari prijatelja tako dolaze bez ilustracija, kao i njihovi statusi. Video snimci pojavljuju se u playerima poput YouTubea i Hulu.com, umjesto u Facebookovom okruženju.

Lite verzija nema stranica za fanove niti grupe. Predviđena je uglavnom za zemlje u razvoju, čiji korisnici i dalje koriste spore veze.