Nemojte reći da niste znali
0

Društvene mreže novo poprište cyber kriminala

Sarajevo-x.com
Društvene web stranice za umrežavanje poput Facebooka, Twittera i MySpacea uskoro će postati najopasnija mjesta na internetu, gdje će se korisnici najvjerovatnije suočiti sa cyber napadima i digitalnim neprilikama, tvrde iz kompanije za sigurnost na internetu Sophos.

Firma preporučuje preduzećima i kućanstvima da steknu pravilno razumijevanje kako društvene mreže rade i postave zaštitu privatnih podataka kada ih koriste. Sophos naglašava da su rizici koje nose ove web stranice na vrhu popisa elektronskih opasnosti, nakon kojih slijede prijetnje iz elektronske pošte, napadi na nove uređaje poput BlackBerrija i iPhona.

Problemi povezani s upotrebom društvenog umrežavanja postaju široko rasprostranjeni i, kao posljedica toga, bolje poznavani. Istraživanje koje je proveo Sophos otkriva da 63% poslodavaca brine da njihovi zaposlenici dijele previše ličnih podataka putem stranica za društveno umrežavanje.

Iako znatan broj sistem administratora ne kontroliše pristup takvim web stranicama na radnom mjestu (između 40% i 50%), važan postotak primjenjuje ograničenja.

Rezultati istraživanja pokazuju da glavni razlog za blokiranje pristup društvenim mrežama jeste to što posjeta ovim stranicama rezultira gubitkom produktivnosti, a organizacije postaju sve više zabrinute zbog zlonamjernih napada sa takvih stranica, kao i zbog rizika otkrivanja korisničkih osjetljivih ličnih ili poslovnih podataka.

Curenje podataka putem web stranica za društveno umrežavanje prijavljeno je u mnogim slučajevima, što su popratili i mediji. Jedan od najpoznatijih slučajeva je onaj novog šefa britanske tajne službe MI6 čije je fotografije u kupaćem supruga postavila na Facebook, te je zbog toga bio prisiljen napustiti poziciju prije nego što je na nju i postavljen.

Evropska komisija je posljednjih mjeseci pokazala povećan interes za zaštitu privatnosti građana i potrošača. Društvene web lokacije su izdvojene kao potencijalno opasne za nevine korisnike. EU agencija za sigurnost informacijskih mreža ENISA već je 2007. godine upozorila na rizike za privatnost i sigurnost, a u vezi s neodgovarajućim korištenjem web lokacija za društveno umrežavanje. U junu je EU izdala upozorenje o rizicima postavljanja fotografija na društvene mreže, a preporučena je zabrana objavljivanja snimaka drugih pojedinaca na ovim stranicama.