Tehnologija
6

Drugi dan sajma Computex na Tajvanu u znaku gaminga, kamera, notebooka...

Piše: Ermin Čeliković
(Foto: Ermin Čeliković)
Drugog dana sajma IT tehnologije Computex na Tajvanu Klix.ba donosi informacije sa druge lokacije u World Trade Centeru u Taipeiju gdje su se predstavljali Microsoft, Cooler Master, ASUS, Acer, kao i nekih od vodećih proizvođača memorije kao što su Transcend i Apacer.

Centralni dio današnjeg dana zauzeo je tajvanski velikan ASUS koji je prezentirao cijeli portfolio proizvoda, a fokus je bio na gaming segmentu "Republic of Gamers". Novost je G20CB kompaktni gaming desktop koji sjedinjuje intel core procesore generacije 6 i Nvidia grafičke karte u kućištu s prilagodljivim svjetlosnim efektima od osam miliona boja uz svega 22 decibela buke.

Pored ovoga, ASUS je predstavio i gaming monitore G751 i zakrivljeni 34“ ROG Gsync rezolucije QHD 3440x1440 bazironakog na IPS panelu koji nudi vrhunsku reprodukciju boja i poslastica je za sve ljubitelje dobre igre.

Najveći konkurent Acer više se osvrnuo na segment notebooka i tablet računara serije Iconia One te kombinovane Aspire Switch 11V 2 u 1 uređaje. Posebno se istaknuo Chromebook 11 sa specijalnim izdanjem baterije za dugotrajan rad sa vijekom do 12 sati. Namijenjen je najviše za studente te koncipiran da može stati u školski ruksak, zasnovan je na Android sistemu, a krase ga Google Ecosystem i izdržljiv dizajn te solidna konfiguracija.

Zanimljiv je porodicama koje žele uštedjeti. Chromebookov moto je jedan notebook - jedan učenik. Njegova cijena na svjetskom tržištu neće prelaziti 299 dolara.

Poznati proizvođač računarskih memorija Transcend pored predstavljanja novih memorijskih modula generacije DDR4 i SSD diskova posebnu pažnju posvetio je uređajima koje nismo imali priliku vidjeti na bh. tržištu. Radi se o asortimanu pametnih auto kamera među kojima je premijerno predstavljen model DrivePro 520 koji u isto vrijeme može snimati unutar i izvan vozila. Auto kamera ima smart senzore koji upozoravaju vozača prilikom bliskog susreta sa drugim vozilom ili napuštanja trake.

U nastavku današnjeg i tokom sutrašnjeg dana Klix.ba će prisustvovati na prezentacijama MiTAC proizvoda jednog od vodećih proizvođača serverskih platformi, storage sistema i data centara. Neki od njihovih korisnika su Oracle, Google i Yahoo.

Tokom boravka na Tajvanu imat ćemo priliku posjetiti i Institute for Information Industry te Deltra Group koji su specijalizovani za inteligentna Cloud rješenja eko sistema upravljanja energijom za kuće, fabrike, tvornice i škole, o čemu ćemo pisati nakon posjete.