Tehnologija
0

Dodijeljene YouTube video nagrade

Sarajevo-x.com
Tay Zonday je, zahvaljujući svjetskom uspjehu njegove pjesme "Chocolate Rain" na YouTubeu, od nepoznatog muzičara postao prava internet zvijezda i čest gost poznatih američkih TV showova. Sada se našao i među 12 pobjednika druge po redu dodjele YouTube video nagrada, gdje su se odavala priznanja najboljim video snimkama korisnika u 2007. godini.

Korisnici popularnog online video servisa YouTube imali su priliku glasati za šest nominovanih videa u svakoj kategoriji. Kategorije su bile sljedeće: najbolji muzički, sportski, obrazovni, politički, najkreativniji i "najneodoljiviji video ikada", te najbolji video komentar, najbolji kratki film i najbolja serija.

"Ovo su novi Emmyji i budući Oscari. Biće interesantno vidjeti šta će se dešavati u narednih pet ili deset godina", izjavio je, u telefonskom intervjuu za AP, 25-godišnji Zonday, čiji je amaterski video "Chocolate Rain" prikazan gotov 16 miliona puta.

Kako je saopćeno u petak, video Neila Cicierege sa "Harry Potter" lutkama (i nagim profesorom Dumbledoreom) osvojio je nagradu za najbolji humoristični video, dok je "Human Tetris" Guillaumea Reymondsa proglašen najkreativnijim video snimkom.

"LonelyGirl 15 Is Dead", video komentar Michaela Buckleyja iz popularnog online showa "What the Buck?" pobijedio je u kategoriji video komentara.

Iako je video zapis "I Got A Crush On Obama", kojeg je postavila Obama Girl, prikazan više od sedam miliona puta, pobjednikom kategorije za najbolji politički video proglašen je veoma ozbiljan video zapis "Stop the Clash of Civilizations", kojeg je na YouTube postavila globalna organizacija avaaz.org.

Titula najboljeg video svjedočenja pripala je video zapisu "Battle at Kruger", koji je prikazan više od 26 miliona puta, a u kojem je prikazano kako mladunče vodenog bizona uspijeva preživjeti napad lavova i krokodila u Africi.

Video "My Name is Lisa" Bena Sheltona je zapravo drama o djevojčici i njenoj majci koja boluje od Alzheimerove bolesti, a briljirao je u novoj kategoriji za najbolji kratki film. Pobjednička web serija je "The Guild", komedija o grupi opsesivnih online igrača.

"Blind Painter", video Texas Country Reporta o slijepom slikaru dobitnik je YouTube nagrade za najinspirativniji video, dok je najboljim sportskim videom proglašen "Balloon Bowl".

"Najneodoljivijim videom ikada" proglašen je video "Laughing Baby".

U kategoriji najboljeg obrazovnog videa pobjedu je odnio video "How to Solve a Rubik's Cube (Part One)", Dana Browna.